5 ravintolavinkkiä Lissaboniin

Mistä on portugalilainen ruoka tehty? No kuukauden kokemuksella sanoisin, että se on tehty perunasta, lihasta, kalasta, voista ja valkosipulista. Joskus ruokaympyrässä saattaa myös vilahtaa ylikypsiä vihanneksia. Suomeen palatessa himoitsin eniten kunnon salaattia (no joo ja salmiakkia ja pannukahvia Oatlyn kauramaidolla).

Mutta en sano, etteikö portugalilainen ruoka olisi myös hyvää.

Portugalilaiset syövät illallisen aika myöhään, siinä 20-22 aikaan. Monet ravintolat ovat kiinni iltapäivästä kuuteen tai seitsemään. Ateria aloitetaan usein alkupaloilla: leipää, sardiinilevitettä, oliiveja, juustoja, leikkeleitä. Ravintolassa niitä saatetaan tuupata ihan kysymättä pöytään – mutta maksat vain siitä mitä syöt.

Meillä oli kämpässä ihan hyvä pieni keittiö, mutta ei tehty itse ruokaa kertaakaan. Siinä ei vaan tuntunut olevan mitään järkeä, kun samalla hinnalla pääsi valmiiseen pöytään. Annokset paikallisissa perus ravintoloissa olivat siinä 8-10e. Viiniä sai parhaimmillaan 6e/litra.

Me asuttiin lähellä Martim Monizin metroasemaa, ja syötiin illallinen yleensä joissain siinä lähialueella. Jonkin verran tuli kokeiltua ravintoloita myös Alfamassa ja rannassa Cais do Sodren lähellä. Seuraavaksi viisi meidän ravintolasuosikkia, joissa käytiin useammankin kerran!

Morgadinha de Alfama

Täällä me käytiin usein lounaalla. Ruokailla voi sisällä tai ihanalla pienellä sisäpihalla (josta muuten postauksen alussa oleva kuva on). Meidän vakkarisettiin kuului alkupalaksi juustoa (5e) ja oliiveja (1,5e) ja pääruoaksi jaettiin yksi annos grillattua makrillia (8,50e). Juomaksi tietysti viiniä (0,5l/7e = turistihinnat!).

Grillattua makrillia, nam nam. Huomatkaa tuoreet vihannekset!

Ze dos Cornos

Tämä oli meidän suosikki illallispaikoista. Pikkuinen lämminhenkinen ravintola, jossa riitti tungosta ja tekemisen meininkiä. Meidän harmiksi Ze dos Cornos oli auki vain puolet viikosta – ja ennen kuin opittiin tämä, käytiin siellä monena iltana turhaan raapimassa ovea. Kannattaa mennä ajoissa, ja silti varautua jonottamaan.

Ze dos Cornosista saa esimerkiksi hyvää turskaa (9,5e) ja viiriäistä (5,5e). 75cl viiniä saa vitosella.

Ei ehkä kaunein annos, mutta hyvää on.

Cantinho do Aziz

Jos kaipaa vaihtelua perinteisiin portugalilaisiin ruokiin, kannattaa kokeilla tämä mahtava mosabikilainen ravintola. Myös tämä paikka on todella suosittu, joten pöydän varaaminen etukäteen ei ole ihan turha idea, varsinkin jos olette liikkeellä isommalla porukalla. Syödä voi sisällä tai terassilla, jonne tuodaan viileinä iltoina lämmittävät ulkotulet.

Suosittelen alkuun samosoita (1,5e) ja pääruoaksi katkarapuja curryssa (11e). Ruokajuomanahan menee litra viiniä (6e).

Katkarapuja currykastikkeessa

Taqueria Pistola y Corazon

Tämä on toinen erinomainen, jopa loistava, vaihtoehto turskalle ja pihveille. Pistola y Corazon on pieni meksikolainen ravintola, joka sijaitsee viiden minuutin päässä Cais do Sodren metroasemalta. Lounasta saa 12-15 ja illallista kuudesta eteenpäin.

Alkupalaksi suosittelen aivan mahtavaa aguachile de culiacanaa, joka sisältää siis ihania isoja rapsakoita katkarapuja ja kurkkua maagisessa lime-chilikastikkeessa (6e) ja pääruoaksi kukkakaalitacoja (7,5e).

En kestä miten hyvää toi aquachile on. Voisin elää sillä.

A Marisqueira do Lis

Anthony Bourdain kävi Lissabonissa vuonna 2011 (tai joskus sillon), söi mereneläviä Cervejaria Ramirossa, ja sen jälkeen tietysti kaikki halusivat sinne. Niin mekin. Mutta, sen kerran kun me sinne yritettiin, oli jono niin jäätävä, että oltaisi jouduttu jonottamaan ehkä noin seuraavaan päivään.

Sitten saatiinkin vinkki vinkkinen, että ei kannata mennä sinne Ramiroon jonottamaan, kun samaa sapuskaa saa sadan metrin päästä ilman jonottamista. Ja niin me mentiin A Marisqueiraan ja oltiin onnellisia.

A Marisqueirasta löytyy jos jonkinlaista merenelävää: erilaisia simpukoita, tiikerikatkarapuja (tavallisia ja jätti), eri kokoisia rapuja, katkarapuja… Halutut ötökät valitaan listalta ja maksetaan painon mukaan.

Meidän kokemuksella kahdelle hengelle riittää mainiosti yksi tiikerijättikatkarapu, pari tavallista tiikerikatkarapua ja lautasellinen simpukoita. Kyytipojaksi leipää ja pullollinen valkkaria (koko setti noin 50e).

Koska merenelävät ovat suht hintavia, on paikallisilla usein tapana syödä niitä alkuun ja täyttää vatsa lopuksi leivällä, jonka välissä on pihvi. Me jätettiin väliin.

Grillattuja tiikerikatkiksia ja sulatettua voita – tottakai.

Eniten Lissabonin ravintoloista tulen kaipaamaan juuri noita edellä mainittuja mereneläviä sekä alkupalakulttuuria (rakasta erityisesti juustoja ja oliiveja). Ja tietysti niitä huokeita hintoja. On aika vaikea tällä hetkellä kuvitella maksavansa ravintolassa 8e 16cl viinilasista, kun hetki sitten samalla summalla sai koko pullon.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Navigate