Vuokra-asunnon etsiminen Bangkokista saattaa olla todella uuvuttava, aikaa vievä ja jopa ylivoimaiselta tuntuva tehtävä. Kaupunki on valtava ja asuntoja löytyy aivan laidasta laitaan. Uutta kotia etsiessä kannattaa ottaa huomioon yhtä ja toista, jotta välttyy myöhemmin ikäviltä yllätyksiltä.
Me asumme tällä hetkellä kolmannessa vuokra-asunnossamme, eli olemme käyneet asunnonetsimisprosessin kolmesti läpi. Lukemattomista vuokra-asuntosivustoilla käyttämistämme tunneista, kymmenistä asuntonäytöistä ja kolmesta täällä asutusta vuodesta on jäänyt käteen jos jonkinlaista tietoa ja kokemusta, josta uskon voivan olla hyötyä muillekkin – erityisesti Bangkokista ensimmäistä kertaa vuokra-asuntoa etsivälle. Siksi päätin koota kaiken vuokra-asuntomarkkinoista oppimamme tähän yhteen pakettiin.
Huom. Keskityn tässä vuokra-asunto-oppaassa kerrostaloasumiseen, koska se on ainoa asumisen muoto, josta meillä on täällä kokemusta.
Sisällysluettelo
Kaupunginosa
Tarkempi sijainti
Budjetti
Asuntoilmoitukset
Asuntonäytön ajankohta
Uusi vai vanha talo
Juristic office eli hallinnollinen toimisto
Kalustettu vai kalustamaton asunto
Sähkön ja veden hinta
Tuholaistorjunta
Vuokra ja vuokravakuus
Vuokravakuuden palautus
TM30-lomake
Kaupunginosa
Kaupunginosan valitseminen on useimmiten ensimmäinen askel, kun lähdetään etsimään uutta kotia. Bangkokin kokoisessa jättimäisessä kaupungissa kodin sijainnilla on monestakin syystä iso merkitys. Kaupunginosat ovat ensinnäkin yllättävänkin erilaisia ja kaikilla on omat erityispiirteensä. Toiseksi välimatkat ovat pitkiä ja ruuhkat kamalia – 15 kilometrin automatkaan voi helposti mennä yli tunti.
Jos Bangkokiin muuttamisen syynä on työ, määrittää työpaikan sijainti jossain määrin myös kodin sijainnin – harva haluaa käyttää tunteja päivittäin työmatkoihin. Jos taas ei ole sidottu tiettyyn sijaintiin työn tai muiden velvoitteiden vuoksi, voi oikean asuinalueen valinta olla haastavampaa.
Sopivaa kaupunginosaa pohtiessa kannattaa mahdollisen työpaikan sijainnin lisäksi miettiä, mitä haluaa tehdä vapaa-ajalla. Haluaako olla lähellä ravintoloita ja yöelämää tai päästä joka aamu puistoon juoksemaan? Tai ehkä on tärkeää, että lähellä on kunnon ruokakauppa ja vihannestori. Ottaisin myös huomioon sen, onko kaupungissa tuttuja, joiden kanssa viettää mielellään usein aikaa.
Bangkokin kaupunginosat jakavat aika vahvastikin mielipiteitä ja sen, mistä itse pitää, löytää vain kokeilemalla. Muutamia ulkomaalaisten suosimia asuinalueita ovat esimerkiksi seuraavat:
Asok ja Nana: Ruuhkaisessa Asokissa on paljon toimistoja, hotelleja ja ravintoloita sekä suosittu ostoskeskus Terminal 21. Alueella on sekä metro- että BTS-asema, mikä tekee siitä käytännöllisen asuinalueen paljon eri suuntiin matkustavalle. Asokin hälinään tuo helpotusta iso ja hieno Benjakitti-puisto, jonne on kävelymatka BTS-asemalta. Vieressä sijaitseva Nana on yhtä vilkas, mutta tunnettu erityisesti aikuisviihdebaareistaan.
Phrom Phong, Thong Lo ja Ekkamai: Nämä Sukhumvit-tien varrella sijaitsevat alueet ovat todella suosittuja ulkomaalaisten keskuudessa. Ne ovat täynnä hienoja ravintoloita, baareja ja ostoskeskuksia – vilinää ja vilskettä riittää. Täältä löytää paitsi trendikkäimmät uudet kahvilat, myös ehkä kaupungin pahimmat ruuhkat.
Kun jatkaa Sukhumvitia etelään, rauhoittuu meno varsin nopeasti. On Nut on jo hyvin paljon rauhallisempi alue kuin edellä mainitut.
Huai Khwang ja Din Daeng: Asokista pohjoiseen lähtevän sinisen metrolinjan varrella sijaitsevat Huai Khwang ja Din Daeng. Näillä alueilla on rauhallisempi ja paikallisempi tunnelma verrattuna ruuhkaiseen Sukhumvitiin, mutta silti runsaasti ravintoloita (Huai Khwangissa on erityisesti paljon kiinalaisia ravintoloita), muutamia kivoja ostoskeskuksia sekä iltamarkkinoita (The One Rachada ja JODD Fairs). Asuntojen hinnat ovat näillä alueilla edullisempia kuin keskustassa.
Me asuimme Huai Khwangissa vuoden verran 2018-2019 ja viihdyimme tosi hyvin.
Ari: Sympaattinen ja rauhallinen Ari sijaitsee hieman sivussa kaupungin keskustasta, mutta se on silti noussut yhdeksi Bangkokin kiinnostavimmista paikoista. Alueella on paljon trendikkäitä kahviloita ja ravintoloita sekä pieniä design-liikkeitä. Ari tarjoaa hyvän vaihtoehdon, jos haluaa asua hieman vihreämmässä ja rennommassa ympäristössä, mutta silti BTS-linjan varrella.
Sathorn ja Bang Rak: Nämä ovat meidän suosikkialueemme Bangkokissa. Asuntojen hinnat ovat täällä melko kalliita, mutta ihmismäärä ei ahdista, ja alueella on ihan mieletön määrä hyviä ravintoloita ja kahviloita. Erityisesti Sathornissa Yen Akat -tien ympäristö ja Bang Rakin läpi kulkeva Charoen Krung -tie ovat oikeita ravintolakeitaita. Charoen Krungilla on lisäksi paljon taidegallerioita. Rakastan myös sitä, että alueet sijaitsevat lähellä Chao Phraya -jokea, joka on ihana ikoninen osa Bangkokia.
Tarkempi sijainti kaupunginosan sisällä
Vuokra-asunnon tarkempaa sijaintia pohtiessa on hyvä muistaa kaksi asiaa:
- Bangkokin ruuhkat ovat hirvittäviä. Ruuhka-aikaan – joka on suoraan sanoen melkein aina ja vielä useammin sateella – on liikkuminen takseilla (tai omalla autolla) hyvin aikaavievää. Julkinen liikenne on aina turvallisin vaihtoehto, jos jossain pitää olla ajoissa.
- Sateisimpina kuukausina (n. syys-lokakuu) todellakin sataa ja tiet saattavat tulvia. Tällöin käveleminen tai mopolla kulkeminen voi olla varsin ikävää.
Mitä lähempänä skytrain- tai metroasemaa ja suuria teitä asuu, sitä helpompaa on liikkua paikasta toiseen. Kääntöpuolena tällaiset alueet voivat olla monelle liian vilkkaita ja meluisia. Rauhallisempia asuinpaikkoja löytyy syvemmältä pikkukujilta, mutta sieltä liikkuminen julkisen liikenteen pariin on hitaampaa. Asuintalojen läheisyydestä löytyy usein mopotaksipysäkki, josta voi napata kyydin lähimmälle julkisen liikenteen pysäkille, mutta kuskeja ei ole aina saatavilla ja sadekaudella päivittäiset mopokyydit voivat alkaa harmittaa. Lisäksi mopoilla kulkeminen on riskialtista, joten kannattaa harkita tarkkaan, millaisille matkoille ja reiteille niitä käyttää – ja pitää aina kypärää. Tämä pätee tietysti myös, jos kulkee omalla mopolla.
Joillakin taloilla on oma autokuljetus – tai joen varressa sijaitsevilla venekuljetus – lähimmälle BTS-pysäkille.
Budjetti
Toinen suuri päätös ja vaihtoehtoja rajaava tekijä asuinalueen valinnan lisäksi on budjetin määrittäminen.
Bangkok on kaupunki, jossa voi elää hyvin monenlaista elämää, hyvin erilaisilla budjeteilla. Vuokra-asuntojen hinnat vaihtelevat hurjasti sijainnista, talon iästä ja varustelusta riippuen. Asunnot uusissa keskusta-alueella sijaitsevissa kerrostaloissa saattavat maksaa aivan päätähuimaavia summia, kun taas vanhemmasta talosta vähän kauempaa voi löytää kodin hyvinkin edullisesti. Nopean tutkimukseni mukaan (lähde: Hipflat.com) esimerkiksi noin 30 neliön yksiö voi alueesta ja talosta riippuen maksaa mitä tahansa 5000 ja 35 000 bahtin välillä (euroissa n. 130e-900e). On siis täysin omasta lompakosta ja preferensseistä kiinni, kuinka paljon vuokra-asuntoon laittaa rahaa. Tutustumalla muutamiin eri hintaisiin kohteisiin saa tuntumaa siitä, mitä milläkin budjetilla suunnilleen saa.

Asunnon etsiminen
Vuokra-asunnon etsimisen voi aloittaa asunnonvälityssivustoilta kuten Hipflat, DDproperty ja LivingIndsider. Näissä on helppo selata kiinnostavia kerrostaloja ja tutkia, minkä tyyppisiä ja hintaisia asuntoja niissä on. Asuntoilmoituksen kohdalta voi laittaa suoraa viestiä sitä vuokraavalle agentille. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että listaukset näillä sivustoilla eivät useinkaan ole ajan tasalla, vaan siellä pidetään paljon vanhoja ilmoituksia vain “esimerkkeinä”. Eli kun laitat viestiä siitä vaivalla etsimästäsi unelmien kodista, on suuri todennäköisyys, ettei se ole enää markkinoilla. Välityksestä vastaava agentti kertoo kuitenkin mielellään vapaana olevat vaihtoehdot.
Toinen tapa lähestyä vuokra-asunnon etsimistä on valita muutama hyvältä vaikuttava agenttitoimisto ja laittaa heille suoraan raamit, mitä on etsimässä: alue (tai talojen nimet, jos niitä on jo tiedossa), koko, makuuhuoneiden ja kylpyhuoneiden määrä, hintaluokka ja muut toiveet (toivotko esimerkiksi parveketta tai haluatko asua vain ylimmissä kerroksissa). Olen itse bongaillut agentteja sen perusteella, keillä näyttää olevan useita asuntoja listattuna niissä taloissa, joista olen kiinnostunut, ja sen jälkeen vielä tutustunut heidän nettisivuihinsa ja Google-arvosteluihin.
Asuntonäytön ajankohta
Asuntonäyttöä sopiessa kannattaa miettiä, minä viikonpäivänä ja kellonaikana asunnosta saa todenmukaisimman kuvan. Jos käy katsomassa asuntoa sunnuntaina päivällä, on hyvä pitää mielessä, että tuolloin on kaikista vähiten ruuhkaa ja liikenteen meteliä. Myöskään lähellä olevien ravintoloiden ja baarien todellisesta melutasosta ei päiväsaikaan saa realistista kuvaa. Bangkokin kadut heräävät eloon usein vasta iltaisin ja meininki saattaa olla eri vuorokaudenaikoihin hyvinkin erilainen. Jos harkitsee muuttavansa alueelle, joka on itselle täysin vieras, suosittelen tutustumaan ympäristöön muutamana eri ajankohtana.
Uusi vai vanha talo
Bangkokiin rakennetaan jatkuvasti uusia asuinkerrostaloja. Täällä voisi elää varmaan ikuisesti niin, että muuttaisi joka vuosi upouuteen taloon. Se, ovatko uudet talot sitten parempia kuin vanhat, on toinen juttu.
Uusissa taloissa on tietysti uutuuden hohtoa. Niissä on yleensä todella hienot kuntosalit, upeat uima-allasalueet ja lisäksi rakennuksesta riippuen muita erilaisia yhteistiloja, kuten kokoushuoneita, co-working-tiloja ja jopa elokuva- ja karaokehuoneita ja ties vaikka mitä. Elektroniikka on uusinta uutta ja kaikki on vielä kiiltävää ja hienoa. Huonona puolena on, että asunnot ovat usein pienempiä kuin vanhoissa taloissa – ja aivan hirveän kalliita.
Vanhojen talojen etuna on luonnollisesti edullisempi hinta – voit saada kaksi makuuhuonetta samalla hinnalla, jolla saisit uudesta vain yhden. Oman havaintomme mukaan vanhemmissa taloissa (vanha = yli 15 vuotta vanha) on myös usein käytetty parempia materiaaleja: siinä missä vanhan talon lattia on vaikkapa kaunista puuta tai viileää kaakelia, ovat uusien talojen lattiat jotain muovimattoa. Miinuksena ovat sitten ne yhteiset tilat: kuntosali, jos sitä ylipäätään on, saattaa olla ankea aikamatka 80-luvulle ja sama pätee uima-altaaseen.
Oli talo kuinka uusi tai vanha tahansa, on mielestäni tärkeintä kiinnittää huomiota sen ylläpitoon. Näyttääkö siltä, että talosta pidetään huolta? Itselleni hälytysmerkkejä ovat esimerkiksi likaiset yhteistilat ja rikkinäiset kuntosalilaitteet tai muut kalusteet. Yksi korjaajaa odottava kuntopyörä ei tietysti tarkoita vielä mitään, mutta jos siihen yhdistetään aulan vuotava katto ja tunkkaiselta haisevat käytävät, olen nähnyt tarpeeksi. Hienoista hienoinkin talo muuttuu nopeasti todella ankeaksi, jos kukaan ei huolehdi siitä.

Juristic office eli talon hallinnollinen toimisto
Thaimaassa kerrostaloilla on tyypillisesti oma “juristic office” eli vapaasti suomentaen talon hallinnollinen toimisto. Se muistuttaa hieman suomalaista taloyhtiön isännöitsijätoimistoa, mutta hoitaa talon ja asukkaiden asioita paljon laajemmin. Ainakin isommissa kerrostaloissa tämä toimisto sijaitsee talon sisällä tai sen yhteydessä.
Juristic officen tehtäviin/valvonnan alle kuuluu usein esimerkiksi:
- vastaanottotiskistä huolehtiminen
- talon asioista tiedottaminen
- talon vartiointi ja siivous
- yhteisten tilojen ylläpito ja huolto
- asuntojen huoltoilmoitusten vastaanottaminen ja korjaajan järjestäminen
- postin vastaanottaminen ja säilyttäminen
- maksujen, esm. vesimaksu, kerääminen
- asukkaiden ongelmatilanteissa auttaminen
Mitä pidempään olemme Bangkokissa asuneet, sitä enemmän olemme alkaneet arvostaa hyvää juristic officea. Nykyisessä talossamme se on aivan mahtava: työntekijät ovat todella avuliaita ja kaikki mahdolliset asiat pyykinpesukoneen korjauksesta lamppujen vaihtamiseen ovat hoituneet nopeasti. Kysymykseen kuin kysymykseen saa vastauksen 15-30 minuutissa chatin kautta.
Jos joutuisimme etsimään uuden kodin, yrittäisin mahdollisimman tarkasti kysellä, miten talon käytännön asioita pyöritetään. Varsinkin uutena Bangkokiin muuttavan stressiä hyvä ja auttavainen hallinnollinen toimisto voi helpottaa huomattavasti.
Kalustettu vai kalustamaton asunto
Bangokokissa kerrostaloasunnot vuokrataan yleensä ainakin osin kalustettuina (omakotitalot ja townhouset useammin kalustamattomina). Tässä on sekä hyviä, että huonoja puolia. Toisaalta on helpottavaa, kun muuttaessa ei tarvitse raahata mukana sohvaa tai ruokapöytää. Toisaalta sitten joudut elämään jonkun muun sisustusratkaisujen kanssa. Asuntoa vuokratessa voi tietysti aina yrittää neuvotella, voisiko jostain epäkäytönnöllisistä kalusteista hankkiutua eroon, tai olisiko vuokranantaja valmis ostamaan jotain asunnosta puuttuvaa.
Me olemme ostaneet Bangkokissa itse vain muutamia huonekaluja ja ne ovat kaikki Ikeasta. Sieltä saa varsin edullisesti sekä kotiinkuljetuksen, että henkilön kokoamaan tilatut huonekalut. Ikealla on myös takaisinostopalvelu käytetyille kalusteille – tosin rahat saa lahjakortteina ja tietääkseni kuljetus takaisin Ikeaan pitää järjestää itse.
Sähkön ja veden hinta
Asuntoihin tarkemmin tutustuessa kannattaa aina tarkistaa, minkä sopimuksen mukaan asunnon veden- ja sähkönkulutuksesta maksetaan. Normaalitilanteessa niistä maksetaan valtion standardihintaa ja saat alkuperäiset laskut itsellesi maksettavaksi. Joissain, erityisesti serviced apartment -tyyppisissä taloissa, vedestä ja sähköstä saatetaan laskuttaa korkeampia hintoja tai laskuihin lisätään käsittelymaksuja. Näistä on syytä olla tietoinen, ettei tule yllätyksiä.
Vesilaskut ovat meidän kahden hengen taloudessa olleet aina hyvin pieniä, ehkä 150-200 thb kuukaudessa. Sähkö sen sijaan on Thaimaassa kallista. Meidän nykyisessä asunnossa, jossa on vähän yli 100m2 ja kaksi makuuhuonetta, ovat sähkölaskut jopa yli 5000 bahtia (126e) kuukaudessa. Sähkönkulutuksesta lähes kaikki menee ilmastointiin, joka on meillä ainakin yhdessä huoneessa päällä oikeastaan 24/7.
Omaa sähkönkulutusta ja laskuja voi seurata näppärästi MEA SmartLife -applikaatiossa. Vedenkulutukselle on puolestaan oma MWA onMobile -sovellus, mutta me emme ole sitä koskaan käyttäneet, koska vesilaskut ovat aina tulleet meille hallintotoimiston kautta.
Torakat ja niiden torjuminen
Torakat ovat Bangkokissa yleisiä, mutta siisteissä ja hyvin hoidetuissa kerrostaloissa niitä harvemmin näkee. Me olemme asuneet Bangkokissa yhteensä kolme vuotta, kolmessa eri kerrostalossa, ja olemme kohdanneet elävän torakan asunnossamme kaksi kertaa. Nykyisestä asunnosta (15v vanha talo) löydämme muutamia kuolleita torakoita, jos olemme useamman yön poissa.
Torakoiden pois pitämiseksi on tärkeää on, että rakennuksessa tehdään säännöllinen, mieluiten kuukausittainen torakkamyrkytys. Asuntonäytöissä käydessä kannattaa siis varmistaa, että tämä on talon käytäntö.
Myös itse voi torakkamyrkyillä ja esimerkiksi viemärien tilkitsemisellä vaikuttaa siihen, ettei ötököitä juoksentele pitkin poikin. Kirjoitin näistä itse käyttöönottamistani torakkavarotoimista, kun viimeksi muutimme.
Vuokra ja vuokravakuus
Kun sopiva asunto on vihdoin löytynyt, on aika neuvotella hinnasta.
Bangkokissa vuokra-asunnosta maksetaan tyypillisesti heti kahden kuukauden vuokravakuus sekä ensimmäisen kuun vuokra. Me olemme kerran saaneet neuvoteltua vakuuden yhteen kuukauteen, mutta se on aika harvinaista. Vuokrasta olemme aina yrittäneet tinkiä ainakin vähän – joskus se on onnistunut, joskus ei. Vuokrasta neuvoteltaessa kannattaa samalla vaatia, että asunto on luovutettaessa kunnolla siivottu ja ilmastointilaitteet putsattu.
Vuokrasopimukset tulee aina lukea tarkasti läpi, kuten tietysti kaikkialla. On syytä kiinnittää huomiota, että vuokrasopimuksesta löytyvät varmasti kaikkien asuntoon muuttavien nimet, sillä vuokrasopimusta tarvitsee mm. viisumiasioissa.
Vuokravakuuden palautus
Ulkomaalaisten keskuudessa kuulee paljon juttuja hankalista vuokranantajista, jotka eivät meinaa palauttaa vuokravakuutta millään, ja keksivät asunnosta kaikenlaista korjattavaa, joka laitetaan vuokralaisen piikkiin. Meillä on toistaiseksi käynyt hyvä tuuri ja olemme saaneet vuokravakuuden aina takaisin ilman mitään ongelmia.
Jos vuokrasopimuksen päättyminen ja Thaimaasta pois muuttaminen osuvat lähekkäin, kannattaa huomioida, että vuokravakuutta ei todennäköisesti palauteta heti avainten luovutuksen yhteydessä. Vuokrasopimuksessa on määritelty aikaraja, johon mennessä vuokranantajan on vakuus palautettava – meillä se on aina ollut neljä viikkoa.
TM30-lomake
Thaimaassa jokaisen asunnonomistajan on tehtävä ulkomaalaisesta vuokralaisestaan viranomaisille ilmoitus, joka tunnetaan lomakkeena TM30. Tämä on laissa säädetty asunnonomistajan tehtävä, mutta jos hän ei sitä tee, pulaan joutuu todennäköisemmin vuokralainen kuin omistaja. Me olemme aina etukäteen varmistaneet, että onhan omistaja tästä ilmoituksesta tietoinen ja että hän lupaa sen tehdä. Lisäksi olemme pyytäneet, että saamme tehdystä ilmoituksesta kuitin.
Jos aiheen tiimoilta tulee mieleen muita kysymyksiä, voin mielelläni yrittää vastata. Kysymyksiä voi laittaa alle kommentteihin tai lähettää sähköpostilla osoitteeseen aikakaukana@gmail.com.