Yöbussi Chiang Maista Bangkokiin

Oli aika siirtyä pohjoisesta takaisin ”kotikulmille”. Päätettiin ottaa yöbussi Chiang Maista Bangkokiin, koska se on edullinen ja varsin mukava tapa matkustaa, ja lisäksi siinä säästää yhden yön majoituskulut. ”Kaksi kärpästä yhdellä iskulla” -tyyppinen tilanne siis.

Thaimaassa tiet on pääosin tosi hyviä, bussit pysyy aikataulussa ja muutenkin homma toimii. Joitain asioita kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, kun suunnittelee matkustavansa yöbussilla.

10 asiaa, jotka kannattaa tietää yöbussimatkustamisesta Thaimaassa

  1. Bussiliput voi ostaa bussiasemalta, matkatoimistojen tms. kautta (jolloin yleensä maksat jotain ekstraa palvelusta) ja joidenkin bussifirmojen kohdalla netistäkin, mutta en ole koskaan kokeillut, miten hyvin se toimii. Se, pitääkö liput ostaa etukäteen, on vähän niin ja näin. Chiang Raissa ja Chiang Maissa oli selvästi viisasta käydä hommaamassa liput etukäteen (monet bussit oli täynnä useita päiviä etukäteen) – ja se onnistukin helposti, kun bussiasema sijaitsi sen verran lähellä. Bangkokissa sen sijaan en ole koskaan ostanut lippuja etukäteen, vaan ottanut aikatauluista selvää ja marssinut hyvissä ajoin asemalle. Aina oon bussiin päässyt.
  2. Isoilla bussiasemilla on useiden eri firmojen lipputiskejä. Niillä on omat bussiaikataulut, ja myös se vaihtelee, minkä tasoisia busseja niillä on tarjolla. Hinnat tuntuu noissa paremmissa yöbusseissa olevan aika samat, riippumatta minkä firman bussilla menee. Kävin tätä matkaa varten kysymässä lippuja kahdesta eri puljusta, ja kummassakin ilmoitettiin hinnaksi 488 thb. Aiemmin jo muistelin, että n. 480 thb me maksettiin myös edellisellä reissulla välistä Bangkok – Chiang Mai.
  3. Kun olet ostamassa lippuja, varmista millaisesta bussista on kysymys. Vessa on ehkä kriittisin mukavuus – sen puuttuminen saattaa tulla ikävänä yllärinä, jos on vaikka hommannut itselleen jonkin sortin ripulin.
  4. Jos bussissa on ilmastointi, sitä todennäköisesti käytetään ahkerasti. Pue lämpimästi päälle!
  5. Yöbussi pysähtyy yleensä kerran, matkan puolivälissä, noin 15-20 minuutin tauolle. Taukopaikoilla on vessat ja usein myös ruokala. Joillain firmoilla bussilippu oikeuttaa hakemaan ruokalasta ruoan.
  6. Bussiasemalta kannattaa varata matkaa varten pienet eväät. Paremmissa busseissa jaetaan matkustajille vesipullot ja jotain pientä syömistä (oman kokemuksen mukaan lähinnä thaimaalaisia höttöeinesleivonnaisia).
  7. Mikäli olet taipuvainen kärsimään matkapahoinvoinnista, varaa mukaan matkapahoinvointilääkkeet. Itse käytän noita vain hätätapauksessa, sillä niistä jää pitkäksi aikaa tosi utuinen olo.
  8. Lataa kännykkä ja mahdolliset muut tarvitsemasi elektroniset vermeet ennen matkaa. Myös varavirtalähde saattaa olla hyvä idea ottaa mukaan. Näin varmistat, että voit huoletta kuunnella valitsemaasi viihdettä matkalla, ja akkua riittää vielä perilläkin lopulliseen määränpäähän navigoimiseen.
  9. Perussääntönä kannattaa pitää sitä, että tavaratilaan menevässä rinkassa ei olisi mitään kovin arvokasta. Itse en myöskään laita rinkkaa lukitsematta minnekkään.
  10. Kannattaa ottaa mahdollisimman hyvin etukäteen selville, miten pääset perillä bussiasemalta majapaikkaasi, tai minne oletkaan menossa. Bussiasemilla on usein tuk tuk – ja taksikuskeja, jotka yrittävät myydä eksyneelle turrelle ylihintaisia matkoja.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Navigate