Reppureissulle lähtijän muistilista

Puolet matkustamisen hauskuudesta on suunnittelu ja etukäteen fiilistely. Mietippä: pimeä ja kalsea marraskuun ilta. Kantakuppilan pöytä täynnä matkaoppaita, joiden sivut pursuavat houkuttelevia kuvia meristä, viidakoista ja tulivuorista. Pöydän ympärillä innosta puhkuvia tyyppejä – kaikilla kädessä suosikkiolut ja takataskussa lentolippu. Aika levittää kartta ja alkaa piirtää matkareittiä… Parhautta!

Valitettavasti lähtemiseen liittyy myös roppakaupalla kaikkea tylsää, aikaa vievää ja kallista. Alle me koottiin reppureissulle lähtijän muistilista, eli kaikki asiat, jotka ovat olleet meidän to do-listalla kuuden kuukauden Kaakkois-Aasian reppureissua varten. Hoida nämä kuntoon, niin voit nauttia reissusta huoletta.

Passi

Sanomattakin selvää, että passi on tärkein matkavaruste. Erityisesti sesonkiaikaan sen hankkimiseen kannattaa varata riittävästi aikaa. Kävipä kerran kesällä, että passi saapui vasta matkalle lähtemistä edeltävänä iltana – oli hieman stressaavaa.

Viisumit

Kuinka kauan aiot viipyä missäkin maassa? Kannattaako hakea viisumi etukäteen vai riittääkö rajalta saatava visa on arrival? Säännöt muuttuvat aika ajoin, joten tarkasta aina hyvissä ajoin ennen lähtöä. Meille kävi eräälläkin reissulla niin, että oltiin ihan muina miehinä ajateltu lentää Singaporesta Indonesiaan Amboniin, kun sitten aika lailla sattumalta ja viime tipassa huomattiin, että kas, sieltähän ei saa viisumia kentältä. Oli tehtävä kierros Jakartan kautta.

Varaa viisumeita varten mukaan ylimääräisiä passikuvia.

Maastapoistumislippu

Jotta pääset maahan, sinun täytyy pystyä todistamaan, että aiot sieltä myös poistua sallitun oleskeluajan puitteissa.

Meidän vuoden 2013 reppureissu Aasiaan alkoi silleen kivasti, että ei meinattu päästä Helsinki-Vantaata pidemmälle. Oltiin ajateltu, että jatketaan Thaimaasta Laosiin bussilla, ja bussiliput piti ostaa tietysti vasta asemalta. Ei tullut pieneen mieleen, että tarvitsisi olla joku maastapoistumislippu – ei sellaista oltu ennenkään kysytty (jjjep, huonosti oli tehty kotiläksyt). Vaan nytpä rouva tiskin takana oli vahvasti sitä mieltä, että ilman sitä ei ole lennolle asiaa.

Meidät sitten kipin kapin ohjattiin alakerran hotelliin, jossa sai käyttää tietokonetta ja tulostinta. Ostettiin muistaakseni jotkut halpislennot Kuala Lumpuriin, joita ei koskaan käytetty. Tuolloin virkailijalle olisi riittänyt myös bussi/junalippu, mutta sellaista ei saanut netistä ostettua. Nykyään Thaimaan viisumisäännöissä erikseen mainitaan, että poistumislipun on oltava nimenomaan lentolippu.

Terveysasiat

Rokotukset ja hampaat kuntoon ennen reissua. Rokotuksiin kannattaa varata muutama kuukausi aikaa, erityisesti jos piikkejä on luvassa enemmänkin. Me otettiin tätä reissu varten seuraavat:

  • Japanin aivokuume
  • Rabies (harva ottaa, me otettiin, koska saatetaan olla ajoittain aika kaukana kunnon sairaaloista ja Tintillä on taipumusta hyysätä kaikkia vastaantulevia eläimiä)
  • Kolera
  • Lavantauti

Näiden lisäksi hepatiittirokotukset ja perusrokotukset kuntoon.

Mainittakoon vielä, että kaikenlaisia terveysasioita voi tietysti oman harkinnan mukaan hoitaa myös kohdemaassa – Aasia kun on tunnettu edullisesta terveydenhuollosta. Esimerkiksi Bangkokissa on Thai Travel Clinic-niminen sairaala, jossa nettisivujen mukaan hoituvat kaikenlaiset rokotteet – todella paljon Suomea huokeampaan hintaan.

Vakuutukset

Vakuuta itsesi ja matkatavarat (jos laukussa on muutakin kuin passi ja hammasharja). Vakuutustarjousten pläräämiseen kannattaa varata aikaa ja hermoja. Me saatiin ylivoimaisesti paras tarjous Pohjolalta, jossa meillä on muitakin vakuutuksia.

Extremelajit vaativat omat vakuutukset. Ainakin Pohjola tarjoaa mahdollisuuden ottaa esim. kiipeilyvakuutuksen vain niille päiville, kun aikoo kiipeillä.

Hankinnat

Onko rinkka? Onko kamera? Onko adapterit, laturit, aurinkolasit, hammasharja, ripulilääkkeitä ja vaatteita sen verran, että pääsee ainakin alkuun? Ostoslistasta on helppo saada aivan tarpeettoman pitkä, mutta toisaalta moni piuha ja pilleri tekee reissaamisesta paljon helpompaa. Lue myös meidän tarkempi pakkauslista Aasian reppureissulle.

Dokumentit talteen

Kaikki tärkeät dokumentit ja kuitit kannattaa säilöä esim. sähköpostiin, Dropboxiin tms. ja ottaa vielä paperikopiotkin mukaan. Tärkeitä dokumentteja ovat ainakin:

  • Kopio passista
  • Kopio rokotuskortista
  • Kuitit läppäristä, kamerasta, kännykästä ja muista kalliimmista hankinnoista
  • Pankki/luottokorttien sulkutiedot
  • Lentoliput ja hotellivaraukset

Tietoturva

Jos kuljet läppärin/tabletin/älypuhelimen kanssa, päivitä käyttöjärjestelmä, sovellukset (selaimet, Spotify jne.) sekä virustorjunta ajan tasalle. Hommaa myös VPN, jotta nettiyhteytesi on suojattu ryökäleiltä.

Varmista, että koneesi kovalevy on kryptattu (Mac -> FileVault, Windows -> Bitlocker).

Jos joudut käyttämään vieraita tietokoneita (nettikahvilat, hostellien koneet), voi olla hyvä idea pitää muistitikulla mukana omaa käyttöjärjestelmää. Oman käyttiksen avulla a.) sinusta ei jää mitään muistiin tietokoneelle ja b.) vältät koneelle mahdollisesti pesiytyneet haittaohjelmat (ne voivat toki yrittää saastuttaa sinun muistitikkusi, mutta IT-tukemme suosittelee käyttöjärjestelmäksi Ubuntua, jolle niitä on suhteellisen vähän).

Koneen hajoamisen/katoamisen/varkauden varalta tiedostoista kannattaa ehdottomasti olla varmuuskopiot jossain pilvipalvelussa. Monet pilvipalvelut ja virustorjuntaohjelmat tarjoavat myös koneen etätyhjennyspalvelun, jolla varmistat, etteivät tiedostosi päädy varastetun koneen mukana vääriin käsiin.

Muuttohommat

Jos luovut asunnostasi, kuten me tehtiin, muista perua:

  • Kotivakuutus
  • Sähkösopimus
  • Nettisopimus
  • Lehtitilaukset

Lisäksi sovi avainten palautuksesta, lopputarkastuksesta ja takuuvuokran lunastamisesta. Niin, ja pakkaa, pakkaa, roudaa, kanna, siivoa, järjestele ja puunaa, ja muista, että siihen menee aina paljon kauemmin kuin kuvittelit…

Ilmoitukset

Tee ulkoministeriön matkustusilmoitus ja ilmoita Kelalle, mikäli reissaat pidempään kuin kolme kuukautta. Myös pankille kannattaa kertoa, että olet lähdössä, jotta osaavat varautua siihen, että kortillasi tehdään yhtäkkiä nostoja Helsinginkadun sijaan Hanoista.

Muuta muistettavaa

  • Kannattaa miettiä, onko reissun ajan järkevää pitää suomalaista puhelinliittymää voimassa sellaisenaan, vai kannattaisiko se downgreidata johonkin halvempaan (käytät todennäköisesti lähinnä paikallisia puhelinliittymiä).
  • Tyhjennä puhelimesta turhat kuvat pois, jotta siellä on tilaa uusille
  • Lataa matkan kannalta hyödylliset appit kuten Google Translate, Uber, sanakirjat
  • Lataa parhaat soittolistat käytettäväksi offline-tilassa, jotta musiikki soi, vaikka netti uupuisi
  • Lataa muutama äänikirja, jotta aurinkotuolissa köllöttely sujuu mukavammin
  • Vaihda vähän rahaa mukaan, niin pääset kivasti alkuun

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Navigate