Muutoksia

Etukäteen vähän jännitin ja pohdiskelin, että kuinkahan paljon Bangkok onkaan muuttunut tässä viimeisen kolmen vuoden aikana. Erityisesti kai mietitytti, kuinka merkittävän jäljen pandemia on jättänyt. Ovatko ravintolat, baarit, katukauppiaat ja markkina-alueet selvinneet, ja mikä on yleisesti ihmisten suhtautuminen, no kaikkeen, elämään.

Kaupunki on kuitenkin tuntunut kovin tutulta ja samalta. Parista viime vuodesta toki kertovat edelleen maskit ihmisten kasvoilla, mutta sitten toisaalta ne maskit riisutaan, kun mennään ravintolaan porukalla syömään tai baariin viettämään iltaa. Kaikki tutut ruokapaikat ovat paikoillaan. Pandemian aikana lopetettujen iltamarkkinoiden tilalle on tullut jo kaksi uutta.

Mutta onhan täällä oikeasti muuttunut yksi jos toinenkin asia. Nyt parin kuukauden täällä olon jälkeen sanoisin, että niistä top kolme merkittävintä ovat:

Uudet asemat

Julkisen liikenteen verkosto on laajennut huikeasti. Laskin nopeasti (lähteenä Wikipedia), että sen jälkeen kun me ollaan täältä lähdetty, on Bangkokiin avattu melkein parikymmentä uutta metroasemaa (MRT) ja melkein yhtä monta sky train -asemaa (BTS). Aivan käsittämätöntä! Ottaen vielä huomioon, että pandemia ei varsinaisesti helpottanut minkäänlaisia rakennusprojekteja. Esimerkiksi ihan tässä meidän talon vieressä on uusi asema, josta ei keväällä 2019 ollut vielä merkkiäkään.

Mutta niin hienoa, kuin julkisen liikenteen laajeneminen onkin, ei se valitettavasti ole näkynyt ruuhkien vähenemisenä.

Työmaahommia

Katoava käteinen

Käteisen rahan käyttö on selvästi vähentynyt viime vuosien aikana. Nykyään melkein joka paikassa – monissa pienissä katuruokakiskoissakin – voi maksaa QR-koodilla. Muutamat Starbucks-kahvilat ovat jo kokonaan käteisettömiä. Tämä on ihan varmasti kasvava trendi. Toisaalta sitten on edelleen paikkoja, joissa käteistä rahaa ehdottomasti tarvitsee. Esimerkiksi taksiin tai tuktukiin on turha hypätä ilman käteistä.

Päihdepolitiikka

Niin ja sitten on tietysti se vuoden isoin uutinen, elikkäs ganja eli kannabis, joka monien suureksi yllätykseksi laillistettiin kesäkuussa (ts. poistettiin rangaistavien aineiden listalta). Laillistamispäätöksen ympärillä käyty keskustelu on ollut vähintäänkin sekavaa: toisaalta terveysministeri on sanonut, että tänne ei sitten mitään kannabisturismia kaivata, toisaalta päätöstä on perusteltu nimenomaan turismin lisäämisellä. Toisaalta kannabista saa nyt myydä ja ostaa, toisaalta polttaminen pitää tehdä visusti piilossa.

Jos poltat, polta piilossa

Koko kannabista koskeva lainsäädäntö on edelleen jossain haalean harmaalla alueella. Parlamentissa oli syyskuussa käsittelyssä lakiehdotus, jossa olisi määritelty tarkemmin kannabiksen myyntiin ja käyttöön liittyviä säännöksiä, mutta tuo aloite ei mennyt läpi. Tämä on saanut kannabiksen kannattajat huolestumaan, että mihinkä suuntaan tässä ollaan menossa. Käsittääkseni tilanne on se, että mitään tuskin tapahtuu ennen ensi kevään vaaleja. Toisaalta, täällä voi tapahtua ihan mitä tahansa.

Kannabiksen ympärille on ehditty muutamassa kuukaudessa rakentaa ihan valtavasti bisnestä (siis eikö olekin jännä miten sitä saatiin ihan muutamassa viikossa kasvatettua!) ja on suoraan sanoen vaikea kuvitella, että tuota laillistamispäätöstä voitaisi vetää takaisin. Katsoin juuri Google Mapsista, että meidän alueella, max. 10 minuutin ajomatkan säteellä, on listattu ainakin 15 kannabisliikettä. Ja epäilemättä jo monilla oikeasti isoilla firmoilla on rahaa tässä pelissä.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Navigate