Ruokajuttuja

Halloween, spooky season ja koko syksy meni ohi niin vauhdilla, että tuntuu kuin joku olisi painanut pikakelausnappia. Nyt sitten kai odotetaan joulua – ainakin meidän lähimpään ruokakauppaan oli jo pystytetty massiivinen jouluteemainen pöytä täynnä lahjakoreja, keksejä ja suklaata.

Jouluksi lahjakoreja tai valtava pehmokoira

Me ollaan koko syksy pohdittu, lähdetäänkö Suomeen jouluksi. Meillä on tietysti hirveä ikävä ystäviä ja perhettä, ja olisi myös aivan ihana päästä mökille pariksi päiväksi tuijottamaan takkatulta ja kuuntelemaan hiljaisuutta. Mutta lennot joulun aikaan ovat aivan super kalliita ja tiedän, että tuo parin viikon visiitti Suomeen olisi 80% aikatauluttamista, logistiikan sumplimista ja ympäriinsä säntäilyä, ja ehkä loput 20% rauhottumista ja lomailua. Myös sääolosuhteet saattavat heittää reissuun omat haasteensa: meidän olisi käytännössä heti päästävä mökille hakemaan talvivaatteet ja jos lunta on yhtä paljon kuin viime vuonna – eli joku kolme metriä – niin sekin on sitten omanlaisensa temppurata…

Läheisten ja meidän mökin lisäksi Suomesta on ikävä ruokaa. Kaipuuta on hieman helpottanut se, että äiti lähetti meille karkkia (kiitos!) ja olemme, tai siis minä olen, kokkaillut kotona viime aikoina ainakin pari kertaa viikossa. En tosin sanoisi, että tekemäni ruoka on mitenkään erityisen suomalaista (viime viikkona olen tehnyt lähinnä kaikkea mahdollista valkoisista pavuista, koska jostain syystä niitä on tehnyt koko ajan mieli), mutta kuitenkin kotoisampaa kuin mitä täällä muuten saisi.

Pikanuudelit, tuo thaimaalaisten lohturuoka

Olen tainnut ennenkin mainita, että kotikokkailuun täällä tuo oman haasteensa se, että monien itselle tuttujen raaka-aineiden saatavuus on vähän niin ja näin. Uusia reseptejä täytyy aina lukea sillä silmällä, että millä todennäköisyydellä löydän (helposti) ainakin kaikki tärkeimmät ainekset. Esimerkiksi tällä viikolla olisin tarvinnut kesäkurpitsaa ja purjoa, mutta kumpaakaan ei löytynyt torilta eikä ruokakaupasta. Osa maahantuoduista tuotteista on puolestaan niin kalliita, että niitä ei ole mitään järkeä ostaa – viime kauppareissulla hyllyyn jäi purkki aurinkokuivattuja tomaatteja, koska se olisi maksanut melkein 14 euroa.

Tykkään tehdä ruokaa ja ikävöin usein suomalaisia supermarketteja, joista löytyy mitä tahansa ikinä keksii tarvita. Mutta, sen minkä täällä häviämme ruoanlaitossa, voitamme ulkona syömisessä. Bangkokin ravintolatarjonta, josta löytyy kaikkea laidasta laitaan, ilahduttaa jatkuvasti. Eilen söimme raclettea ranskalaisessa ravintolassa ja tänään olemme menossa ensimmäistä kertaa ikinä syömään soup dumplingeja.

Ps. Yksi asia, jota täältä ei todellakaan saa, on edullinen ja laadukas jäätelö. Voi kuinka kaipaan Suomen supermarkettien metrien pituisia jäätelöaltaita! Niin ja todella todella toivon, että sitä Dumle Lakritsi -jäätelöä löytyy kaupoista vielä sittenkin, kun seuraavan kerran tulemme Suomeen.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Navigate